Wednesday, December 22, 2010

KENAPA GUNA CD

LEBIH JIMAT, LEBIH SIHAT, MESRA ALAM, GAYA BARU


10 sebab yang paling utama ialah :

1. Pakai kain Cotton.
Cotton merupakan jenis kain yg paling semulajadi utk diletakkan pada kulit bayi. Tiada gel atau bahan kimia lain.

2. Tahu tak bagaimana Disposable Diaper bekerja?
Tahu tak apa yg ada di dlmnya? Tentulah kita tidak tahu, sbb takde bhn2 ramuan tertulis pada pembungkusnya. Baiklah, cuba ini ; potong diaper itu kd 2 bhgn. Tuangkan air pada 1 bhgn dan lihat apa yg berlaku. Terdapat kristal2 kecil yg akan bertindak balas dan berubah kpd bentuk gel setelah ia terkena pd air tadi.

3. Alam persekitaran kita terjaga dan terpelihara.
Seorang bayi akan menggunakan sehingga 7,000 disposable diapers atau pun 80 cotton diapers. Satu dispo hanya akan dipakai selama 2 jam atau paling lama 4 jam (ada ke yg lebih lama dari itu???!) Bayangkan bahan yg telah digunakan hanya utk membuat bahan yg akan dipakai utk 2 jam (atau lebih??). Dan pikirkan juga di mana akhirnya dispo itu?? Ingat, bumi ini bukan diwarisi dari nenek moyang kita. Tapi dipinjam dari anak cucu kita.

4. Kurangnya ruam dan gatal.
Sebabnya tiada nya lagi berlaku tindak balas bhn kimia terhadap kulit anak kita. Lebih lama dispo dipakai, lebih senang ruam gatal berlaku!! Perkara ini jarang berlaku apabila menggunakan kain lampin sbbnya bila dah basah, anak kita pun tak selesa lagi..

5. Kain lampin sangat menjimatkan!!
Anda akan berjimat sehingga RM3500 apabila menggunakan Cloth diapers. Mmgla masa bayi baru lahir, dispo sgt murah (cara mereka menarik perhatian anda), tapi ia akan bertambah mahal apabila anak kita membesar.


6. Senang utk digunakan.

Betul!! Kalau dulu ye la. Nak kena ada pin, seluar getah, masa utk lipat kain lampin tu. Tapi skrg, dah ada rekaan baru dan moden yg sgt memudahkan dan menyenangkan!!

7. Anak kita akan cepat belajar buang air sendiri kerana mereka boleh merasakan kebasahan pada diaper apabila ia sampai ke tahap ‘maksima’.

8. Satu cawan penuh ‘crude oil’ telah digunakan utk menghasilkan satu dispo diaper. Crude oil tu mcm petroleum.

9. Anak2 belajar dari pemerhatian dan peniruan.
Anda tunjukkan contoh yg baik tentang cara2 mengurus sampah dgn baik dan menjaga alam sekitar. Mereka pun akan ikut jg kerana telah didik begitu!! dan yg terakhir sekali… 10. Laporan dari German dan England mengatakan bhw terdapat hubungkait di antara penggunaan dispo dgn kesuburan pada budak lelaki (bilangan sperma berkurangan)

KEBURUKAN LAMPIN PAKAI BUANG (DD)

1. Mempunyai Dioxin : Dioxin L dari proses pelunturan kertas bagi mendapatkan kertas yang nampak putih dan bersih. Bahan ini merupakan toksin bersifat karsinogen yang boleh menyebabkan kanser. Penggunaannya telah dilarang di banyak negara, tetapi tidak termasuk USA.

2. Mengandungi sodium polyacrylate : Berfungsi menyerap cecair dan akan bertukar menjadi gel apabila basah. Inilah yang menyebabkan kulit bayi menjadi merah dan ruam. Dalam kes alahan kronik, ia boleh menyebabkan muntah-muntah, deman serta jangkitan kuman. Bahan ini tidak lagi digunakan dalam tampon wanita. Gel ini tidak lagi digunakan dalam pembuatan tampon wanita sejak 1995 kerana dikaitkan dengan Toxic Shock Syndrome.

3. Mengandungi tributyl tin (TBT) iaitu bahan pencemaran alam yang sangat bertoksik. Ia boleh menganggu sistem hormon dan imunisasi badan.

4. Ia juga dikaitkan dengan lelah.

5. Satu kajian yang dijalankan di Jerman pada tahun 2000 telah mendapati bahawa lampin pakai buang menaikkan suhu sekitar skrotum dan boleh menjadi punca rosaknya mekanisma penyejukan yang semulajadi. Ia boleh memberi kesan kepada kesuburan pada masa akan datang.

6. Merosakkan dan mencemarkan alam sekitar. Lampin pakai buang menggunakan banyak bahan mentah bagi menghasilkannya, termasuk pokok utk menghasilkan kertas serta bahan kimia bagi menghasilkan plastik.

# Lebih dari 27 juta lampin pakai buang sampai ke tempat longgokan sampah di serata dunia setiap hari.
# Sumber sampah KETIGA TERBESAR sedangkan hanya 5% populasi dunia menggunakannya.
# Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya.
# Di rumah yang mempunyai anak kecil, lampin pakai buang menyumbang 50% dari keseluruhan sampah yang dikeluarkan dari rumah itu.
# Lampin pakai buang akan mencemarkan air dan menyebabkan penyakit apabila terkumpul dengan banyaknya di tempat longgokan sampah.

7. Meningkatkan kes ruam lampin di kalangan bayi.

Kajian perubatan mendapati kes ruam lampin meningkat selari dengan peningkatan pemakaian lampin pakai buang. Menurut Journal of Pediatrics, 54% dari bayi berumur 1 bulan yang menggunakan lampin pakai buang mendapat ruam lampin. Kajian perubatan lain pula telah mendapati bahawa kes ruam lampin telah meningkat dari 7% ke 78% dari tahun 1955 ke 1991. Ini dikatakan selari dengan peningkatan penggunaan lampin pakai buang.

Sebab-sebab terjadinya ruam lampin adalah alahan, kekurangan pengudaraan di dalam lampin, kepanasan dan bayi tidak ditukar lampinnya dengan kerap kerana bayi tidak merasai kebasahan sebagaimana memakai lampin kain. Adalah berbahaya membiarkan bayi memakai lampin yang sama sehingga berjam-jam krn menyebabkan bakteria bertindak balas dengan ammonia dalam air kencing dan menyebabkan ruam lampin.


Sehari

Cloth Diaper :

20* RM 30 = RM600

Wet bag = RM 30

Washing Net : RM 8

Total = RM 638

Disposable Diaper (mengikut jenis)

5 keping sehari

RM 0.50 * 5 = RM 2.50 sehari

RM 2.50 * 30 = RM 75 sebulan

RM 75 * 12 = RM 900 setahun

1st Child

Kos : RM 638

Kos : RM 900

2nd Child

Nil

Kos : RM 900

3rd Child

Nil

Kos : RM 900

4th Child

Nil

Kos : RM 900

Total

RM 638

RM 3,600


TANGGAPAN SALAH MENGENAI CD

MAHAL : cuba and perhatikan table dibawah. Anda akan nampak perbezaannya.
LECEH : jika anda beli jenis SNAPbutton, Jika anda gunakan jenis VELCRO, sama je dengan DD.
SUSAH NAK BASUH : Cume bilas dengan air untuk hilangkan pee @ poo-poo, kemudian masukkan washing machine atau sental/ gosok menggunakan tangan.
BOCOR : Jika CD dipakai dengan betul. Mesti xbocor. Mesti ade sebab CD bocor. CD bocor jika pakai xkemas dan lebih dari 3-4 jam.
BULKY : Xder la besar sgt. Sbb Insert pon bukan tebal mane. Baby New Born boleh guna 1 insert je.
BERBAU. Kalo bilas/ basuh bersih-bersih, x ada masalah bau.
KOTOR : DD pon kotor jugakkan.. Siap memenuhkan tong sampah lg.
KESAN KUNING NAJIS : Fleece pada inner layer memang di reka untuk mudah menanggalkan najis. Jadi bile sudah dijemur MATAHARI, kesan kuning akan hilang.
TIMING . Tiada beza dengan DD. If baby awak heavy wetter, mmang kne tukar cepat. Same goes with DD.
XMENARIK : Cc ini didatangkan 2 jenis. Plain dan Printed. Plain terdiri drpd pelbagai warna terang dan lembut. Printed pula pelbagai corak. Yang lebih menarik jenis Minky kerana kainnya lembut seperti baldu.
MEMBAZIR AIR DAN SABUN : Memang DD pakai buang, xperlu basuh. Tetapi untuk membasuh CD, syarat wajib adalah air banyak dan sabun sedikit. Sabun yang diguna seelok-eloknya sabun yang murah. Kosnya pasti tidak melebihi kos membeli DD sepanjang tahun.

No comments:

Post a Comment

PAYMENT METHOD

Sebarang pertanyaan / tempahan: email: adeliadamia.gmail.com googletalk: adeliadamia ym: elmalba call/sms: 012-9892441

Bayaran boleh dibuat melalui fund transfer/cash deposit ke akaun saya. Sila sms/emel utk menerima no akaun.

TERMA DAN SYARAT


1. MSG/EMEL ORDER (ITEM) ANDA.
2. BAYAR DEPOSIT 50% UTK BOOKING / FULL PAYMENT UTK RESERVE ORDER.
3. BARANG HANYA DIHANTAR SELEPAS BAYARAN PENUH DITERIMA.
4. SELEPAS BAYARAN DIBUAT, SILA EMEL/SMS:
-JUMLAH BAYARAN (RM)
-TARIKH/MASA BAYARAN
-NAMA PENUH
-ALAMAT
-NO TELEFON
5. TRACKING NO. AKAN DI EMEL/SMS KPD ANDA SLPS BRG DI HANTAR.
________________
** Pembatalan disaatkan akhir adalah tidak dibenarkan.
**Kami TIDAK AKAN bertanggungjawab diatas KEHILANGAN @ KEROSAKAN barang selepas proses penghantaran selesai kecuali kesilapan tersebut berpunca dari pihak kami.
**UTK COD (CASH ON DELIVERY) SILA BAYAR 50% DEPOSIT UTK RESERVED ORDER ANDA.

DELIVERY METHOD

POS LAJU MALAYSIA: kos dibiayai pelanggan (kecuali diberitahu).
1 pcs CD : Berat +-200gm
Pos laju
Semenanjung Malaysia:1 Hari

RM10.00 (3-5 pcs)
RM12.00 (6 pcs)
RM14.00 (7 pcs)
RM16.00 (8 pcs)
RM18.00 (9-10 pcs)

Sabah/Sarawak: Penghantaran 1-2 Hari
RM8.00(up to 2pcs)
RM14.00 (3-5pcs)

Penghantaran hanya akan di buat selepas bayaran diterima.

Selepas bayaran dibuat sila email/SMS